söndag 27 december 2009

Lika rättigheter på väg

Kampen för könsneutrala äktenskap fortsätter på många ställen i världen. Mexico City, District of Columbia och New Hampshire har nyligen fått lagar som ska göra det möjligt för homosexuella att gifta sig. Detsamma är även på gång i Portugal, Uruguay, Argentina, Slovenien och Island.
Givetvis gör konservativa kristna sitt bästa för att stoppa detta och förstöra andras glädje. Men jag väljer att se optimistiskt på utvecklingen och fortsätter att hoppas att lika rättigheter för homosexuella är på väg att bredas ut över världen.


Under tiden kan man ta en titt på den här bilden som visar hur debatten om könsneutrala äktenskap brukar gå till:


måndag 7 december 2009

Maffians propaganda i SvD

Idag hade Svenska Dagbladet en annonsbilaga som handlade om legal nedladdning och som givetvis var ett enda stort stycke propaganda från upphovsrättsmaffian. Det finns mycket att kommentera i den men jag hade tänkt koncentrera mig på ledaren skriven av Gerre Versteegh. Där presenteras floskler som är så gamla att de borde inte lura någon som hängt med det minsta i de senaste årens debatt. Tyvärr finns det gott om människor som inte har hängt med och som kan bli lurade.

"IPRED-lagen får utbudet av film, musik och övrig kultur att blomstra på nätet"

Nej, precis tvärtom. IPRED används för att strypa utbudet.

"Nu har vi fått IPRED-lagen som bidrar till ett uppsving för film- och musikindustrin på ett fantastiskt sätt. Våra branscher har verkligen fått luft under vingarna!"

Halle-fucking-lujah! Men jag bryr mig inte ett dugg om hur mycket mer pengar industrin tjänar, det är inte okej att göra det på bekostnad av rättssäkerhet och brevhemlighet. Det är rent äckligt att de gottar sig offentligt i att de kan tjäna mer pengar på att bedriva legaliserad utpressning mot privatpersoner. Gerres inkomst är inte ett skäl till att stifta kränkande lagar.

Sedan följer lite allmänt skitsnack om att upphovsrätten är en grundsten för demokratin, och i avslutningen sägs:

"Vi måste se till att harmonisera lagar och regler på internet med vad som gäller i övrigt i vårt samhälle"

Detta är det enda jag håller med om, men jag tror inte Gerre förstår vad det innebär. Jag menar nämligen att rätten till privat kommunikation ska gälla även på internet.

Gerre. In the words of my generation: Up yours!