söndag 31 januari 2010

Stöld på riktigt

Det talas ofta om stöld i fildelningsdebatten, men vi har ändå kommit så pass långt att den som idag häver ur sig att piratkopiering är stöld gör sig själv till allmänt åtlöje. Har man inte fattat skillnaden mellan att stjäla och att kopiera, då för man ett dåligt resonemang.

Men det finns andra tillfällen när det är relevant att tala om stöld. Jag tänker främst på när Svenska Filminstitutet delar ut miljontals skattekronor till kassa filmprojekt och sedan verkar vara förvånade när de floppar på bio, varpå lösningen blir att mer skattepengar tas eftersom svensk filmindustri måste fortsätta stimuleras när kunderna sviker. Industrins överlevnad betraktas som ett självändamål, inte ett medel för att skapa kultur.

Att mot min vilja ta mina pengar för att bekosta dåliga filmer som jag inte är ett dugg intresserad av att se - det är stöld på riktigt.

måndag 18 januari 2010

Religion är ett hån mot mänskligheten

Jordbävningen i Haiti är en av de största katastrofer som har drabbat mänskligheten på senare år, ändå verkar haitierna fortsätta tro på Gud och delta i religiösa ceremonier, något som CNN rapporterar om i ett patetiskt försök till att ge goda nyheter där det egentligen bara finns tragedi. De berättar om den lilla flickan som räddades ur ruinerna och tackade Gud för att han hade skonat hennes liv - men hon dog strax därefter.
Jag kan förstå att i en så fruktansvärd situation som många haitier idag befinner sig i så sträcker man sig desperat efter något som kan skänka hopp, men ens den minsta mängd eftertanke visar hur fruktansvärt fel religion är för att ge detta hopp.
Om man ska tro på, som kristendomen säger, att Gud är allsmäktig så betyder det att Gud precis dödade tiotusentals av de redan fattigaste människorna på Jorden, men han är god och älskar oss alla. Hur är det logiskt på något sätt? Nej just det, det behöver inte vara logiskt, Guds vägar äro outgrundliga.
Vissa försöker sig på en mer specifik förklaring, som den härlige Pat Robertson som hävdar att jordbävningen är ett straff för att Haiti slöt en pakt med djävulen för att vinna sin självständighet. Detta skulle ha hänt 1804 och de som slöt pakten är sedan länge döda och borde då befinna sig i helvetet. Men den allsmäktige guden kommer tillbaka 206 år senare och dödar hundra tusen oskyldiga männsikor bara för att de råkar bo i samma land.

Det är vid såna här tillfällen jag är mest övertygad om att religion är det största hånet som finns mot mänskligheten. Inte nog med att miljoner haitier lider efter en hemsk naturkatastrof, den kristna kyrkan står och pissar på dem genom att fortsätta predika sina löjliga sagor om att Gud kan döda hela din familj men fortfarande vilja dig väl. Är folk allergiska mot lite logiskt tänkande? Hur kan man inte se det som helt uppenbart att religion är det mest idiotiska och rentav ondaste som finns i vårt samhälle?

Verkligheten är hård, men det är den vi måste hantera. Hela världen måste sluta sig samman och hjälpa. Jag har skänkt ett bidrag, gör det du också, helst genom en sekulär organisation.