söndag 5 maj 2013

Att vara privilegierad med fri rörlighet

Jag är född och uppväxt i Sverige, men just nu bor jag i Australien. Innan dess bodde jag i Israel. Innan dess Island. Varför? För att jag kände för det!
Jag ville tillbringa tid i spännande länder och få nya upplevelser. Behöver jag motivera den önskan?
När jag åker tillbaka till Sverige kommer jag att stanna till i Tokyo och hälsa på en vän som nyss flyttat dit. Varför gjorde hon det? För att hon älskar Japan och ville leva där ett tag. Ingen mer motivering nödvändig.
Vart ska jag flytta härnäst? Inte säker, jag funderar på Norge eller Tyskland, eller kanske tillbaka till Island. Ingen brådska att bestämma, jag behöver ändå inte be någon om tillåtelse.
Varför är det så enkelt för mig? För att jag är privilegierad. Jag är född som medborgare i ett rikt och välutvecklat land, och får därmed allt serverat för mig. Det är lätt att glömma, och att inte se hur mycket svårare människor från andra delar av världen har det.

SDU gjorde nyligen en film där de redogör för sin högst vinklade syn på svensk flyktingpolitik. Förutom att summera miljontals människoöden till en hög vita bollar som lätt kan flyttas fram och tillbaka, samt att förmedla intrycket att Sverige är det enda land som hjälper flyktingar och att antalet flyktingar i världen konstant ökar, så visar man också på de läskiga svarta bollarna som får stå för de illvilliga människor som gör något så avskyvärt och förkastligt som att flytta till ett annat land utan att ha asylskäl. Dessa hemska individer som gör något så kriminellt som att försöka ta sig till Sverige utan att vara förföljda. Usch för dem! Är man inte förtryckt så har man ingen ursäkt att lämna landet man är född i. Eller?
Vad drömmer svenskar om att göra då? Kanske plugga i USA? Tjäna en hacka på att jobba i Norge? Backpacka runt i Sydostasien? Skaffa ett hus i Spanien för pensionen? Inga problem med det, vi behöver inte asylskäl för sådant. Inte heller gör det något att vi har utmärkta universitet, välbetalda jobb, vandringsleder i fjällen och sommarstugor på Öland. Vi tar oss ändå rätten att söka något bättre utanför Sveriges gränser. Är vi de svarta bollarna då? De där läskiga människorna som flyttar till ett annat land utan att egentligen behöva det?

Någon som illustrerar detta utmärkt är Erik Almqvist som nyligen har flyttat till Ungern, enligt egen utsago på grund av en hotbild mot honom i Sverige och bristen på mångkultur i Ungern. Detta är alltså en man som själv vill neka andra människor möjligheten att fly från en hotbild, och som nu genom sin blotta närvaro bidrar till att göra Ungern aningen mer mångkulturellt. Ironin passerar inte obemärkt förbi, och tankarna går till det gamla citatet: "Jag ska flytta till ett land som inte tar emot invandrare".
Men jag tror att Almqvist själv inte ser hyckleriet i det han gör. För honom är det en självklarhet att han som ljushyad svensk ska få flytta till ett annat land om han så vill. Han ser sig förmodligen inte som invandrare för han är ju inte svarthårig och fattig. Det är lätt att glömma bort hur privilegierad man är.

Men de människor som mest behöver möjligheten att flytta är samma människor som nekas den. De människor som flyr krig, svält och naturkatastrofer möts av snårig byråkrati och åratal av internering när de lyckats ta sig till ett land där de skulle kunna få ett liv i trygghet. Och alla de människor som lever i fattigdom och som skulle kunna nå välstånd om de bara fick möjligheten att jobba i ett mer utvecklat land, de uppmanas att helt enkelt stanna där de är. Varför?
För att vi i den rika delen av världen inte ska få vår idyll störd av att fattiga människor kommer hit och visar upp sig i sin nöd. Många politiker, främst sverigedemokrater men även vissa andra, vill förbjuda tiggeri. Inte för att de vill hjälpa de människor som tigger, det är en efterkonstruktion, utan för att de vill slippa se tiggarna. Budskapet är solklart: fortsätt vara fattig, bara var det någonstans där jag slipper se det. Och så funkar hela migrationspolitiken globalt. Fattiga människor ska stanna där de är och fortsätta leva i misär, för det är bättre än att de kommer till västvärlden och "förstör vår stadsbild". Så cyniskt är det hela, att människor nekas att ens få en chans att förbättra sina liv, för att de människor som redan är rika vill inte riskera minsta lilla stress i sitt samhälle. De människor som mest behöver möjligheter är de som får minst.

Hela migrationspolitiken bygger på fördomar, för migranter döms för sådant de ännu inte har gjort. De huvudsakliga invändningarna är två: att invandrare skulle suga ut vårt välfärdssamhälle, och att de skulle begå brott. Ingen av dessa påståenden är relevanta invändningar mot fri rörlighet, för de utgår nämligen från felaktiga grunder.
Det sociala skyddsnätet kan konstrueras så att det inte ger samma tjänster till icke-medborgare som det gör till medborgare, utan kräver att man först ska bidra genom skatt. När jag åkte till Australien för att jobba ställde jag inga som helst krav på att få vara del av landets sociala skyddsnät. Allt jag ville ha var möjligheten att få arbeta och försörja mig själv utan att staten ställde sig i vägen.
Fri rörlighet är något helt separat från välfärdssystemet, det handlar om att ge människor rätten att röra på sig men inte att kräva ekonomiska subventioner. Ändå kanske någon protesterar mot tanken att en massa människor ska invandra till Sverige och vara fattiga, varpå jag frågar om det verkligen är bättre att de stannar i sina ursprungsländer och är fattiga där? Återigen samma resonemang att det är okej att människor är fattiga så länge vi rika slipper se det. Flyttar de till mer utvecklade länder så har de åtminstone fler möjligheter, så länge inte rasism och språkbarriärer förstör för dem, något som är högst inom vår kontroll att stävja, men mer om det någon annan gång.

En annan fördom är att invandrare bara kommer begå en massa brott, därför är det lugnast att inte släppa in dem. Med den tankegången behandlar man alltså alla invandrare som förväntade brottslingar och straffar dem för handlingar som de ännu inte begått och kanske aldrig kommer att begå. När man är inom ett visst lands gränser så förväntas man följa det landets lagar, annars blir man bestraffad. Svårare än så är det inte. Inga speciella undantag eller förväntningar ska riktas mot invandrare. Den som begår ett brott bär ansvar för det, ingen annan. Även detta är fullständigt separat från tanken om fri rörlighet, för brottsbeivrande är något som sker i alla länder.

Vi måste komma ifrån tanken om att för att hjälpa andra människor så handlar det bara om att ge dem pengar. Vi måste allt mer se att det mest av allt handlar om att ge dem möjligheter.
Vi måste sluta betrakta det som något suspekt att flytta mellan länder. Vi måste kämpa för att alla ska ges chansen att kunna flytta vart de än vill i världen, ges chansen att försörja sig själva och leva inom lagens ramar på samma villkor som de infödda, och överhuvudtaget kunna kämpa för ett bättre liv. I slutänden ska ingen behöva motivera sin flytt med något annat än: "Jag kände för att göra det".

Riv gränserna, befria människorna!