söndag 7 mars 2010

Fundamentalism är det enda språket vissa människor förstår

Jag avskyr ordet "darwinism". Det visar nämligen på en tendens hos många människor att klumpa ihop allt som har med evolution att göra till ett enda paket som Charles Darwin levererade för 150 år sedan och som inte har förändrats sedan dess. Visst gjorde Darwin den största enskilda insatsen för att förklara livets utveckling, och det ska han ha stor ära för. Men han förklarade inte allt.
Det har skett stora framsteg inom biologin sedan Darwins tid, främst genom framväxten av genetik. Mängder av forskare har kompletterat Darwins teorier och gjort att vi idag har en mycket större förståelse av evolutionen än vad Darwin var i närheten av.
Att tillskriva en enda människa hela konstruktionen av evolutionsteorin är direkt okunnigt. Ändå är det som många människor gör, vilket leder till löjliga konsekvenser som att de kräver att Darwin måste få ifrågasättas, och missar att det är exakt vad forskare har gjort i 150 år nu.
Jag tror det har att göra med hur bokstavstroende människor fungerar. Tror man att Bibeln har varit den eviga och oföränderliga sanningen ända sedan den skrevs då är nog lätt att ha en bild av att andra människor tror att "On the origin of species" är en liknande helig bok som är ofelbar. Tror man på konceptet med heliga texter så kommer man ha väldigt svårt att förstå hur vetenskapen fungerar med dess ständiga testande och vidareutveckling. Allt ifrågasätts och kompletteras. De av oss som ser att evolutionsteorin är sann har inte kommit till den slutsatsen genom att läsa Darwin på samma sätt som religiösa läser Bibeln.
Är man fundamentalist så verkar man tro att alla andra är det också för vad de själva tror på, och det är en inställning som är sorgligt svår att ta sig ur.

Och snälla, sluta använda ordet "darwinism"!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar