fredag 2 september 2011

Livsfarliga omskärelseförslag måste stoppas!

På senare år har det spridits förslag om att afrikanska män borde låta omskära sig som ett led i kampen mot HIV/AIDS. Bland andra World Health Organization lägger fram detta, och nu har påtryckningar utövats mot zimbabwiska parlamentsledamöter att de ska föregå med gott exempel och låta sig knipsas. Även det nya svenska nationalhelgonet Hans Rosling har ställt sig bakom detta (men jag hittar tyvärr inte länken till intervjun där han säger detta).
Allt detta är baserat på att studier visat att manlig omskärelse minskar risken för HIV-spridning med 60%, och därav påtryckningarna på afrikanska män att genomgå proceduren.

De här dumheterna måste stoppas omedelbart!
"Varför?" kanske du undrar. Det är väl bra om man kan minska smittspridningen på detta sätt som har uppenbar effekt, och det här handlar ju dessutom om omskärelse av vuxna män efter egen begäran (alltså helt väsensskilt från omskärelse av nyfödda, något som är fullständigt förkastligt av så många skäl).
Detta är dumt av den enkla anledningen att 60% är inte 100%.
60% är inte en acceptabel skyddsgrad för någonting. Ger du folk idén att om dem omskär sig kan de ha oskyddat sex utan att få HIV (många kommer säkerligen tolka det så) då kommer de att ha oskyddat sex och förr eller senare åka dit på de resterande 40%.

Det är oerhört farligt att sprida idéer som riskerar att få folk att tro att oskyddat sex är säkert. Om det här förslaget om omskärelse sprids på det sättet som förespråkarna önskar så är jag övertygad om att det kommer att kosta tusentals människor livet. De som förespråkar detta som en lösning eller bara delvis en lösning kommer att ha blod på sina händer.
Detta är jämförbart med att Vatikanen sprider lögnen att kondomer inte skyddar mot HIV alternativt underlättar spridningen av HIV. Medan det är en uppenbar lögn och ett utfall av ren ondska så är omskärelseförlaget ett utfall av missriktad välvilja. Men varje mindre genomtänkt förslag som riskerar att få folk att utöva oskyddat sex kommer att kosta mängder av liv i Afrika.

Vi kan inte hindra folk från att knulla runt. Det är en grundläggande drift att ha sex med många partners, och det är därför som allt snack om abstinens och trohet är dömt att misslyckas. Det enda receptet som funkar mot HIV-spridning är oerhört enkelt och består av två delar: tester och kondomer.
Regelbundna tester ger en möjlighet att kontrollera och stoppa smittspridningen på individnivå.
Kondomer skyddar till 99%, och det är helt idiotiskt att då uppmana folk att använda något som skyddar bara till 60%. Det bättre (eller rättare sagt: det enda bra) alternativet måste förespråkas, för även om man är omskuren så är skyddsgraden så låg att man ändå måste använda kondomer, och då är det ju helt onödigt att omskära sig alls!

Det enda, och oerhört enkla, råd som bör spridas angående HIV är följande: använd kondom med varje ny partner fram tills att bägge har testat sig negativt.
Det är den uppmaningen som måste läras ut i stor skala, för det är det enda som har acceptabel potential att fungera. Att sprida några andra budskap än detta i de delar av Afrika som är värst drabbade kommer att kosta stora antal människor livet.
WHO, Hans Rosling och alla andra som har hakat på det livsfarliga omskärelseförslaget: ni måste sluta med det nu! Låt inte era ord kosta liv.

6 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivet.
  Jag har också irriterat mig på Roslings fanatiska åsikter om omskärelser.
  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=15400

  Det som har förtigits i debatten är den Brasilianska hjälpen att minska AIDS i bla Mozambique:
  http://www.scidev.net/en/news/brazil-to-help-mozambique-produce-hiv-drugs.html
  Rosling har påstått att det här hjälper bara de som redan är sjuka och därför skulle omskärelser vara bättre.
  Det påståendet bevisar bara vilken agenda han har eller vilken total okunskap han besitter.

  Påstående att omskärelser skulle ge 60% skydd är en lek med matematik.
  Genom att räkna % på % har man kommit fram till 60%.
  Jag tog mig tid att titta på underlaget och fick fram en siffra på 0,7%!
  Det intressanta i studien var också att den siffran stämde nästan exakt med hur många individer man tappat i studien.
  Mao en bluff och bedrägeri!

  Det är också svårt att i hiv-statistiken hitta någon relation till att omskärelser skulle ha någon effekt.
  Det är snarare så att det finns en lätt övervikt för att omskärelser har ökat HIV-frekvensen.

  Det är USA och Israel som är drivande i detta brott mot det fattiga Afrika.
  Med skattefinansierat bistånd från USA och tekniskt kunnande från Israel (Operation Abraham) bedrivs detta.
  Jag kan tycka att USA borde använda dessa pengar till att minska sitt gigantiska budgetunderskott istället.

  SvaraRadera
 2. Tack för din input.
  Jag är personligen inte insatt i hur studierna har utförts, så jag fick helt enkelt ta siffran 60% såsom den presenterades. Så all extra insikt är välkommen.

  SvaraRadera
 3. Säljarna på TV-shop framstår som auktoriteter i jämförelse med idioter som hävdar att omskärelse skulle hjälpa mot Hiv. Det är verkligen ett bekymmer om svensk allmänbildning har blivit så låg att man kan hävda detta utan att bli utskrattad.

  SvaraRadera
 4. Gud så bra Allah Allah31 januari 2012 23:40

  jag själv omskars vid födseln "nerdrogad", kommer altså inte ihåg nått! men har lidit under pubertet och framåt!
  nu är jag 28 år bara men har misslyckats med att få orgasm i kondom senaste gångerna jag haft sex pga okänslighet! detta gör ju att man vill skippa kondom!? effekten blir ju tvärtemot den önskade!
  samtidigt som Usa vill stoppa tjejers omskärelser uppmuntras den manliga versionen, är inte detta galet?
  varför vill man införa en sådan skadlig norm??
  hur ska kvinnorna då fatta att tjej stympning är fel?
  jag har då aldrig träffat på någon oomskuren Peruan,Brasilianare,Tysk eller ryss som velat ha en omskuren fruga!
  Önskemål om en könstympad fru finns förmodligen bara hos omskurna män!

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Farbror Androgyn9 februari 2012 23:49

  Detta beskriver en Intactivist i Usa: -En icke omskuren man i mitt hemland Egypten anses smutsig. Därför fogar sig männen och hjälper aktivt till att föra omskärelse vidare.
  Eftersom ärliga diskussioner om kön och sexualitet är tabu talar ingen med föräldrarna om vad stympningen innebär, varken före eller efter ingreppet. - Jag blev omskuren tidigt på rutin i sjukhuset där jag föddes. Hela förhuden drogs bort. Som en del av traumat i puberteten kunde jag få ont vid orgasm då jag onanerade, eftersom handen nådde ollonet mot slutet. Därför lät jag bli. Att använda glidmedel undvek jag också för det var omständigt och även smärtsamt då jag smekte handen över det oskyddade ollonet. Direkt smekning av ollonet är obehagligt för andra män med har jag senare förstått. Denna okunnighet och skam gör oss lättare att styra, konstaterar Asim. Ännu en cementerande faktor är att i Egypten tror många att Koranen förespråkar omskärelse.
  Sexuella rädslor hos män försvårar även för kvinnorna att bli självständiga tror Asim. Dessa kulturella övergrepp är olycka för vår planet, det ser vi dagligen i Afrika.
  Varje år utsätts miljoner småflickor i Egypten, Somalia och Sudan för ohygglig omskärelse av oika slag och dödsfall är vanligt. Där finns inte någon endaste man som ej genomgått omskärelse i barndomen. Den indirekta kopplingen mellan båda könens förtryck är lätta att se, men politiskt inkorrekt att tala om. Barbariska flickomskärelser utförs i 28 länder där manlig omskärelse alltid är norm. Min egna omskärelse påverkar mig inte nu, jag är gammal. Men jag vet att vår framtid, barnen utsätts dagligen för dessa ideologiska brott och det gör ont i mig.

  SvaraRadera