tisdag 18 februari 2014

Sverige borde få Vinter-OS, för hela världens bästa

Stockholms stads fullmäktige sa nyligen nej till att kandidera staden för Vinter-OS 2022. Detta beslut applåderades av många människor som anförde argumentet att det skulle varit ett slöseri med skattebetalarnas pengar att arrangera ett sådant jippo.
Det finns ett ord för en den attityden: NIMBY.
Surprise, surprise! OS 2022 kommer att arrangeras ändå. Det kommer bara att ske någon annanstans.
Jag hörde detta utryck av "Not in my backyard" ifrån människor som annars brukar kritisera just nimbys när det gäller sådant som ett skyskrapebygge, och som vanligtvis brukar vara kosmopolitiska nog att lyfta blicken utanför den egna nationens gränser. Men just den här gången flög alla storskaliga perspektiv åt helvete.

Just nu pågår Vinter-OS i Sotji för fullt. Detta beräknas bli det dyraste OS som någonsin arrangerats, med en kostnad på motsvarande 329 miljarder SEK, detta i ett land med en BNP per capita som är mindre än en tredjedel av Sveriges. Dyrare än Sommar-OS i Beijing, och mer än 6 gånger så dyrt som Vinter-OS i Vancouver. Stockholms föreslagna budget på ca 10 miljarder kronor är extremt blygsam i jämförelse, men det räckte för att vissa skulle säga "Inte med MINA skattepengar" (översättning: "Med någan annans istället").

Det är så det blir. När de mer måttligt sinnade länderna kliver tillbaka så hamnar spelen hos prestigekåta diktaturer som är villiga att bränna enorma summor och resurser på att få stå i världens centrum ett par veckor. Stockholms stads beslut kan mycket väl ha bidragit till att skicka ytterligare ett evenemang till en suspekt regim bara för att man inte ville avvara lite av sina pengar.

Man skulle ha gjort hela världen en tjänst genom att hålla ett Vinter-OS med vettiga dimensioner.

Då har jag inte ens börjat diskutera det faktum att Ryssland under Vladimir Putin har gått och blivit en förtryckande fascistisk regim med otäckt homofoba inslag. Och de får alltså glänsa i den olympiska eldens sken. Detta moraliska dilemma hade spelen helt sluppit om de hade hållits i en modernt demokratisk stat som Sverige. Ej heller skulle vi ha haft hemska berättelser om gästarbetare som byggt arenor under slavliknande förhållanden och sedan berövats sina löner och misshandlats av polis. Att terrorister från närbelägna Tjetjenien inte attackerat spelen än är ett under.
Till Ryssland är vi för övrigt välkomna tillbaka för VM i herrfotboll 2018 (undrar just hur mycket djupare landet har hunnit sjunka då). Sedan har vi det fullständigt idiotiska upplägget med att hålla VM:et därefter i pyttelilla totalitära stekheta Qatar, som också tänker bränna absurda summor pengar på det hela.

Det måste bli ett stopp för de galenskaperna! Och i det ingår att städer som Stockholm kliver fram och erbjuder ett OS som är politiskt fritt, ekonomiskt vettigt, miljövänligt, och tillåter alla fans att fokusera på idrotten.
Jag hoppas att Stockholm kan vända attityden till ett YIMBY för 2026 och ställer upp med en liten summa pengar för att göra hela världen en stor tjänst.

Jag tycker personligen att det var ett väldigt bra upplägg som föreslogs. De flesta evenemang i Stockholm med vissa alpina tävlingar utlokaliserade till Åre. I huvudstaden finns två nybyggda arenor som har fått mycket kritik av samma ovan nämnda människor. Kanske var det dumt att bygga två stora arenor samtidigt, men nu står de där och det enda vi kan göra är att använda dem så gott det går. Ett Vinter-OS vore perfekt för det.
Även om jag dock tycker att öppnings- och avslutningsceremonier borde hållas i den större Friends Arena, medan Tele2 Arena skulle kunna byggas om internt till en ishockeyarena (inte två, när skulle det någonsin behövas samtidigt?).
Och med nyligen diskuterade tunnelbaneutbyggnader skulle OS dessutom bli ett bra datum för att få en rejäl infrastruktur i staden.

Det är märkligt att Sverige som framstående vintersportnation ännu inte hållit ett Vinter-OS. Även jag som inte ens brukar kolla på sport tycker att det är dags. Som ren kuriosa skulle det också vara kul att det isåfall skulle bli den första stad som hållit OS både sommar och vinter.

Kom igen, Stockholm! Ladda om för 2026!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar