lördag 17 april 2010

Alla måste få vara politiker

Jan Rejdnell och Alexander Bard skriver på Newsmill att "Krav på arbetslivserfarenhet ska vara nödvändig för att få inneha politiska poster"

Tanken bakom det är god. Våra politiker bör vara kompetenta på annat än internt partiarbete. Men det som herrarna har missat är att om man ställer upp villkor för att någon ska få inneha en politisk post så trampar man på en av de mest grundläggande rättigheterna som finns i en demokrati, nämligen den att varje myndig medborgare ska få engagera sig i politiken.
Det ska inte spela någon roll vad för bakgrund du kommer ifrån. Vem som helst ska ha rätt att ge sig in i poltiken och ska ha rätt att kandidera till vilken post som helst.

Men hur gör man för att få fram de kompetenta politiker som vi alla efterfrågar? Genom att rösta såklart. Det går inte att förvänta sig att alla kandidater ska vara framsorterade med de rätta meriterna, dels för att i ett demokratiskt samhälle så ska ingen få sitta och lagstifta om vilka meriter som är "rätt", men även för att om du som väljare vill veta att du röstar på en person som motsvarar dina förväntningar så får du ta reda på detta innan du kliver in i valbåset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar