lördag 26 februari 2011

Revolution!

Diktaturerna i Nordafrika faller, och det är inget tvivel om att det är en kedjereaktion. Folk ser vad som har hänt i ett land och inser att de kan göra detsamma i sitt eget land, och helt plötsligt är det så uppenbart att en diktator inte kan hålla sig kvar vid makten om folket väl har bestämt sig för att störta honom. Det är blodiga scener som utspelar sig när ledaren försöker behålla makten för maktens skull, men hans slut nalkas förbluffande snabbt.

Det här är en revolution som drivs av internet. Wikileaks har levererat insyn i det politiska fulspelet, och nu organiserar folk demonstrationer via sociala medier, och de rapporterar på bloggar och videosajter. En sådan koordination och informationsspridning har aldrig varit möjlig tidigare. Det är en ny värld vi skådar.
När talibanerna störtades 2001 och Saddam Hussein 2003 så var det många, däribland jag själv, som var hoppfulla om att detta skulle leda till demokrati och frihet i dessa länder. Vi blev ytterst besvikna, det blev mest krig och elände som resultat. När folket reser sig och störtar diktatorerna ser det annorlunda ut. Det verkar som att internet har gjort mer för demokrati i arabvärlden på 3 månader än vad den amerikanska armén har gjort på 3 decennier. Men givetvis får vi vänta och se innan vi kan konstatera det med säkerhet.

Det är inte bara diktatorerna som är överrumplade över förloppet - ledarna i de s.k. demokratierna i Väst står också och undrar vad fan det är som händer. De har länge åsidosatt kampen för frihet och mänskliga rättigheter och istället funnit det oerhört bekvämt att ha stabila diktaturer i sitt grannskap. Inga stökigheter, bara goda handelsförbindelser. Att människor torterats i hemliga fängelser betyder inte så mycket när man kan sälja vapen och köpa olja. Men nu är det dags för ett brutalt uppvaknande även för de europeiska ledarna.
Flera av de säger rakt ut att den högsta prioriteten är att få de egna medborgarna ut ur Libyen, och därmed får vi se hur vidrigt nationalstaternas system egentligen är när vissa människoliv värderas högre än andra beroende på nationalitet. Men det blir värre: de europeiska fascistpartierna (där SD hör till) vill nu att man ska hindra möjliga flyktingsströmmar över Medelhavet. Italien vill ha solidaritet från sina grannländer inför detta, och i detta sammanhang har ordet solidaritet perverterats till att betyda att man ska kunna avvisa människor i nöd. Så länge de nödställda människorna från den läskiga kontinenterna Afrika håller sig borta så skiter de europeiska fascisterna i vad som händer med dem.

Jag nyss ett TV-reportage där en man stod vid den tunisiska gränsen och talade om revolutionerna i Tunisien, Egypten och nu Libyen. Han sa att detta kommer att hända i alla världens länder.
Det är något väldigt vackert i de orden. Förhoppningsvis kommer vi att få slippa denna enorma blodsutgjutelse, men budskapet måste gå fram över hela världen att regeringar ska vara rädda för sitt folk.

Ghadaffi & Co - Avgå!
Bildt & Co - Var rädda!

fredag 25 februari 2011

Är du rädd för Google?

DN:s hemsida har idag en artikel om hur läskigt det är att Google har fått en så stark ställning i sökmotorbranschen att företaget har håller på att skaffa sig ett monopol som kan utnyttjas på farliga sätt för att hota internetanvändares privatliv.
Det må vara sant att ett sådant monopol är skrämmande, men artikeln i sig visar även på hur problemet har uppstått i och med att man nästintill sätter likhetstecken mellan "sökmotor" och "Google".
Newsflash! Det finns andra sökmotorer!
Det är väldigt lätt att byta. Själv kör jag Altavista sedan ett tag tillbaka. Jag får de resultat jag letar efter och jag slipper känna att jag stödjer ett monopol. Så enkelt är det.

Googles läskiga monopol är enbart en produkt av lata konsumenter. Är du rädd för Google? Sluta gnäll, lägg in en annan sökmotor istället!

onsdag 23 februari 2011

Gör SVT till betalkanal

TV-avgiften måste avskaffas. Den är en rutten kvarleva av en svunnen tid, och det är enbart p.g.a. politikernas slapphet som denna dinosaurie har överlevt de senaste två decenniernas tekniska utveckling. Tanken att man ska ta ut en avgift på innehav av en teknisk apparat som man i lagens namn äger för att bekosta en kanal som man kanske inte tittar på är en sjuk idé som strider mot allt vad framstegsvänlighet heter. Men det är ändå inte det sjukaste i dagens debatt.
Nyligen har politiker från blocken varit ute och resonerat kring en reform av TV-avgiften, och det är tragiskt att se att de bara lyckas komma med lösningar som är ännu mer bakåtsträvande: att införa en skatt på alla hushåll (även de utan TV). Det är en avsevärd försämring mot dagens situation.

Jag är förbluffad över att politikerna inte ser den tekniska lösning som finns mitt framför oss. Hela landet har digital-TV. Vill du ha Canal+ så betalar du en prenumeration för att se det, annars kan du inte se kanalen. Samma lösning går att göra för SVT, inga konstigheter, borde gå att fixa snabbt. På internet kan man införa ett prenumerationssystem för SVT Play, det borde vara ännu enklare. Det här är inget märkligt alls, redan idag betalar ju folk en avgift så det borde inte bli en svår övergång från att betala en sorts räkning till att betala en annan, med enda skillnaden att den nya räkningen är för en tjänst som man faktiskt har begärt.
Den som vill ha SVT betalar, den som inte vill ha SVT slipper. Om det blir ett bortfall i intäkter så är det ett visst fenomen kallat "efterfrågan" som tar sig uttryck, och då får man justera antingen priset eller kvaliteten på tjänsten. Economics 101. Det är så en marknad ska fungera - kunden betalar och får därefter en tjänst. Inte som idag där man får en tjänst vare sig man vill det eller ej och blir därefter tvingad att betala.

Det finns inga tekniska hinder för att göra systemet rätt. Det enda skäl som man skulle kunna anföra för att fortsätta med TV-avgift, eller TV-skatt, är om man vill fortsätta påtvinga folket SVT. Om man fortfarande tycker att folket måste matas med "rätt" kultur och "rätt" nyhetsbevakning. Om man inte tror att folk är kapabla att finna information på egen hand, eller inte vill att de ska göra det utan ett noga kalibrerat filter. Om man tycker att hela folket måste få statligt godkänd media serverad till sig. Det känns om att ordet "kulturfascism" är passande för sådant.
Idag har vi all världens information och kultur några knapptryck bort. Vi behöver inte längre en statlig stiftelse som trycker ner saker i halsen på oss och skickar oss en räkning för det.

Det är dags att göra systemet tidsenligt och rättvist. SVT som betalkanal, SVT Play som prenumerationstjänst. Tekniken finns redan på plats. Det är inte svårt. Det är bara viljan som behövs.