torsdag 8 juli 2010

Grön förvirring om ungdomsförbund

Grön Ungdoms språkrör Maria Ferm skriver idag på SvD ett debattinlägg där hon kritiserar... ja, vad är det hon kritiserar egentligen? Hon berömmer de borgerliga ungdomsförbunden för deras liberala flyktingpolitik (tre av de fyra förbunden är för fri invandring) men sedan orerar hon över hur dumt det är att detta inte stämmer överens med moderpartiernas politik. Det hon nyss berömde kallar hon i fortsättningen vid den nedsättande bedömningen "låtsaspolitik", som om ungdomsförbundens förslag bara är på låtsas när de skiljer sig från moderpartiets. Hon menar även att utifrån de olika ställningstaganden som görs så är det hyckleri att ungdomsförbunden uppmanar folk att rösta på moderpartierna.

Vad vill Maria Ferm egentligen säga med detta? Jag får bara fram två möjliga budskap ur denna märkliga text: 1. Det är fel av ungdomsförbunden att ha nog så lovvärda visioner om dessa skiljer sig från moderpartiets, 2. Ungdomsförbunden måste sluta uppmana folk att rösta på moderpartierna.

Punkt 1 förtar ganska mycket poängen med ett ungdomsförbund, nämligen att stå för förnyelse och driva på moderpartiet i nya riktningar. Att Ferm tycker det är något bra att Grön Ungdom tycker exakt som Miljöpartiet känns inte som något att skryta med då det mest verkar som att förbundet bara är en likriktad utväxt av partiet. Det är viktigt att ett ungdomsförbund kan ta konflikter med sitt moderparti för att få igenom förändringar.
Punkt 2 är trots det ovan nämnda inte speciellt trolig. Folk går med i ett visst ungdomsförbund för att det tillhör det parti som passar dem bäst, om än inte perfekt. Att då inte uppmana folk att rösta på moderpartiet, trots dess skavanker, låter inte troligt att någon engagerad person kommer att göra eftersom det kommer att lämna fältet öppet för partier man tycker är sämre.

Det är ett oerhört konstigt debattinlägg där Maria Ferm verkar skälla på folk som egentligen bara menar väl, och hon hyllar tanken på ett ungdomsförbund som är likriktat med moderpartiet. Jag hoppas verkligen hon kommer ut med förtydligande om vad hon egentligen menar, för om hennes budskap är vad jag har kommit fram till i ovanstående analys så är det en väldigt verklighetsfrämmande syn på vad ett ungdomsförbund är till för.

4 kommentarer:

 1. Vill jag ha öppen invandring så röstar jag ju inte på ett parti som vill göra det motsatta, trots att ungdomsförbundet vill samma sak som jag.

  SvaraRadera
 2. Faktum är att man inte kan rösta på LUF, eller på den politik som LUF driver. I flera viktiga frågor skiljer de sig från sitt moderparti. Klart det känns mer seriöst att som Grön Ungdom påverka den faktiska politiken, istället för att arbeta med en parallell tycka-till-politik.

  SvaraRadera
 3. Frågan kvarstår: varför hackar Maria Ferm på ungdomsförbunden? Hon bör rikta kritiken dit den hör hemma - till moderpartierna. Istället angriper hon folk som inte gör något fel.

  SvaraRadera
 4. Jag ser artikeln som en upplysning till framförallt ungdomar vems budskap de faktiskt röstar på, och onekligen är det ju inte ungdomsförbundens. Onekligen finns det risk att ungdomar inte ser skillnaden mellan parti och ungdomsförbund, och jag tror inte det är särskilt många företrädare för ungdomsförbunden som är tydliga med detta heller (åtminstone inte min egen erfarenhet, men den behöver ju inte vara representativ), i synnerhet inte om det är de frågor som avviker mellan parti och ungdomsförbund som är de som attraherar de unga.
  Jag finner därför budskapet högst berättigat, och kritik bör främst riktas mot ungdomsförbunden som inte är tydliga med hur de skiljer sig från partierna. Men visst skadar det säkert inte att be partierna att "läxa upp" sina ungdomsförbund också.

  SvaraRadera