lördag 11 juni 2011

Är det okej att besvara en förolämpning med våld?

Som om inte den svenska slavauktionsdebatten redan var fullständigt urspårad så kommer nu en högst förbryllande och oroväckande debattartikel på SvD Brännpunkt, där den inte går att kommentera så jag får göra det här.

Den handlar på en dom från Sundsvall där en mörkhyad skolpojke dömts för misshandel efter att ha slagit en annan pojke som försökte tvinga honom att spela negerslav i ett rollspel. Artikelförfattarna menar att domen är en orättfärdig kränkning av den mörkhyade pojken.

Jag kan inte några detaljer om domen annat än vad som presenteras i debattartikeln, men jag ställer mig högst frågande till vad artikelförfattarnas budskap är. Menar de att det var okej för pojken att slå någon som försökte få honom att spela negerslav?
Det ser verkligen så ut när man läser artikeln. Rätten har inte bedömt att pojken agerade i nödvärn, och då borde saken vara klar. Slår man någon som inte har använt fysiskt våld mot en så är det misshandel, oavsett vad för taskiga saker denne har sagt. Ord ska man besvara med ord, inte med våld.
Konsekvensen av vad debattartikeln säger skulle vara att det är okej att använda våld mot någon som förolämpar utifrån hudfärg.

Rätta mig om jag har uppfattat artikeln fel. För så som den ser ut nu är den en sanktionering av våld mot människor som använder det så skrämmande ordet "neger". "Hur rasism bemöts framöver blir något av en ödesfråga" avslutar artikelförfattarna, och jag vill starkt betona att våld inte bör vara ett legitimt bemötande. Samhällets principer om icke-våld förutom vid nödvärn måste bevaras. Det är inte okej att slå någon för att denne förolämpar.

3 kommentarer:

 1. Mångkulturellt berikande är ju det faktum att vänsterfascister och isalmistmuppar inte kan argumentera med sakskäl. Därför är knytnävar och stenkastning det enda argument de behärskar. Detta är ju bara en detalj i en lång rad av liknande händelser.
  Sverigedemokraterna (som aldrig brukar våld) fortsätter att öka sin demoktatiska legitimitet medan stenkastarvänstern har förlorat matchen redan innan gong-gongen gick.
  Därför röstar vi på SD 2014!

  SvaraRadera
 2. Både blogginnehavaren och fascisten i inlägget ovan anser tydligen att bruk av tvång inte är våld om det riktas mot ickearier.

  Deassutom hävdar bägge att icke arier inte har samma rätt som arier att använda självförsvar som är proportionerligt till det våld man utsatts för.


  Rimligt naturligtvis för dom 5 procnet fascister som grinat sig fram till sin position i riksdagen genom att ljuga och påstå att man inte får diskutera invandring men helt orimligt om man påstår sig vara liberal.

  SvaraRadera
 3. Micke: Jag har inte någonstans påstått att olika regler skulle gälla för vad du kallar "arier" och "icke-arier". Den anonyma kommentatören ovan har hamnat helt fel om hen tror att jag sympatiserar med dylikt rasistiskt trollande. "Vi" röstar definitivt INTE på SD 2014.

  Blogginlägget är snarast att betrakta som en önskan om klargörande från artikelförfattarna. Om de kan ge belägg för att pojken befann sig i en fysiskt hotfull situation så kommer jag att ändra åsikt. Annars finns inte skäl att godta våld, och det är något som gäller oavsett vem det handlar om.

  SvaraRadera