måndag 16 november 2009

Myten om gratisgenerationen

Ofta talas det om dagens unga som "gratisgenerationen". Personligen har jag svårt att se hur en grupp människor som gladeligen betalar för alla materiella varor helt plötsligt beskylls för att vilja ha allt gratis bara att de kan tanka hem musik och film utan att betala. Det är en stor myt att det skulle vara något nytt att folk vill ha saker gratis.

Stenåldersmänniskan gick säkert hellre en bra bit till närmsta bäck för att dricka istället för att köpa vatten av någon som försökte sälja det. Det är nämligen så människor har fungerat i alla tider: man vill ha saker så billigt som möjligt, det är vad hela marknadsekonomin bygger på. Och gratis är bara en grad av billighet.

Myten om gratisgenerationen är bara ett sätt för producenterna att försöka lura oss att vi har en moralisk plikt att försörja dem, och självklart försöker de få oss att tro på detta, de har allt att vinna på det.

Men det är inte sant. Det är enbart producenternas eget ansvar att de själva kan försörja sig. Tragiskt nog går många på bluffen. Värst av allt är när våra folkvalda politiker är de som blir lurade.

Det finns helt enkelt inte mer av en gratisgeneration idag än det alltid har funnits, och att beskylla ungdomen för att vara bortskämd är något som verkar vara lika tidlöst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar