måndag 9 november 2009

Stoppa DDR 2.0!

Idag firas Berlinmurens fall med pompa och ståt. Det är sannerligen en fantastisk sak att fira, en av de mest betydelsefulla milstolparna för frihet i världen. Det är den historiska händelse som jag helst skulle ha velat uppleva själv på plats.

Men när världens ledare idag ägnar sig åt att med stora ord tala om hur vi måste minnas historien och aldrig låta diktatur och förtyck komma tillbaka, då får mitt hyckleri-larm fullt utslag.
Till exempel att Fredrik Reinfeldt ens har mage att stå och säga att vi aldrig får glömma DDR:s förföljelse och övervakning av sina medborgare, när hans regering har drivit igenom FRA-lagen och IPRED, det är direkt stötande. Dagens europeiska politiker lär inte av historien, de upprepar den, med skillnaden att det övervakningssamhälle som byggs upp idag är tusentals gånger effektivare än vad Stasi kunde drömma om.

Vi måste ta den här dagen som en viktig påminnelse om att vi aldrig får låta en övervakningsstat som DDR växa fram igen. Vi måste stoppa totalitära tendenser i politiken och försvara den frihet som murens fall gav oss.
Vi måste stoppa DDR 2.0, och för att göra det måste vi stoppa många av de politiker som idag står och ler på jubileet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar