måndag 2 november 2009

Politikerhyckleri kring religion finns det gott om

Det finns två fenomen just nu i svensk politik som är så sagolikt dumma att jag säkert får återkomma till dem i senare inlägg. Det är rör sig om viljan att förbjuda burka men att tillåta manlig omskärelse. Två väldigt olika saker, men om man ställer dem breedvid varandra så ser man hur oerhört underligt det blir.
Saker man får göra i religionens namn ska alltså inte inkludera att bära en viss klädsel, men däremot att låta föräldrar genomföra kosmetiska kirurgiska ingrepp på sina spädbarn. När det gäller burka kan det diskuteras om det finns tvång inblandat eller om kvinnorna tar på sig dem av egen fri vilja, men när man pratar omskärelse så är tvånget garanterat eftersom spädbarnet inte har en möjlighet att uttrycka sin vilja. Ett klädesplagg kan man ta av, men omskärelse är permanent.
Så vad för signaler vill politikerna sända när de vill förbjuda burka men tillåta omskärelse? Att man inte har rätt att klä folk på ett visst sätt, men att skära i deras kroppar kan tillåtas? Att kvinnors frihet måste skyddas men män får man kränka? Att islam är fel men att judendom är helt okej?
Eller är politikerna helt enkelt viljelöst röstboskap åt religiösa lobbygrupper?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar