söndag 29 november 2009

Sverigedemokraterna eller Piratpartiet

Det smärtar mig djupt att ens nämna Sverigedemokraterna och Piratpartiet i samma mening, men det finns en värdefull lärdom att dra när man ställer dem mot varandra. Det är två väldigt olika partier, och skillnaden är enorm när det gäller deras syn på demokrati och mänskliga rättigheter. Jag har mycket svårt att se hur någon kan stå och väga mellan dessa två partier i ett val, men uppenbarligen finns det folk som gör det. När PP skrällde i valet till Europaparlamentet så visade flera undersökningar att de hade tagit flest röster från SD. Flera kommentatorer menade att om inte PP hade ställt upp i valet så hade SD kommit in i parlamentet den här gången. Detta var för mig en stor överraskning, men en högst angenäm sådan.
Förklaringen står nog att finna i den alltid så betydelsefulla gruppen "arga unga män".Det finns många där som hyser ett förakt för sittande politiker och vill utnyttja sin röst till att ge en spark åt det man uppfattar som etablissemanget. På vilket sätt det sker kommer i andra hand. Ena dagen kan det handla om invandringsfrågan, andra dagen om fildelning. Det viktiga är att någon form av missnöje når fram till politikerna. Och det är just här som den viktiga lärdomen finns. Det mest effektiva sättet att hålla SD utanför riksdagen kan vara att fokusera debatten på informationspolitik. Det var vad som hände i EU-valet, och det kan göras igen. Om de arga unga männen blir tillräckligt upprörda kring piratfrågor så tas rampljuset från SD.
Fundera kring detta, alla ni som oroas över SD:s framfart. Personligen skulle jag se det som en vacker dubbelseger att få in PP och hålla SD utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar