fredag 11 juni 2010

Piratpartister - ut på slagfältet!

Jag märker en enorm skillnad i diskussionerna kring Piratpartiet nu jämfört med förra året. När vi lyckades ta oss in i Europaparlamentet så regerade en bild av att PP är ett seriöst parti som tar upp viktiga aspekter av politiken och som det är en stor poäng i att rösta på. I år så verkar våra belackare dyka upp i enorma skaror. De skriker ur sig att PP är ett skämtparti, en bunt pajasar, en opålitlig och värdelös organisation. De drar upp gamla felaktiga anklagelser som "PP vill bara få tanka film gratis utan att upphovsmännen får betalt", påståenden som jag trodde hade motbevisats och utrotats ur debatten för länge sedan.
Det värsta är dock inte att vi blir bemötta av förolämpningar och lögner från folk som är för lata/envisa/dumma för att tillbringa tre minuter på vår hemsida och läsa vad partiet faktiskt står för. Det värsta är att dessa röster oftast får stå oemotsagda.
Förra året fanns mängder av pirater som omedelbart dök upp och korrigerade falska anklagelser och förklarade att det finns allvarliga problem i samhället som PP erbjuder en lösning på. Av någon anledning verkar dessa piratröster vara frånvarande. Belackarna kan sitta och skrocka tillsammans utan att någon bemöter dem. Det är då de som äger diskussionen, och eventuella åskådare kommer att ta intryck.
Hur kunde detta hända? Hur kunde piratnärvaron på internet minska så dramatiskt att debatten har sjunkit till en nivå som inte var värdig ens 2006?


Just nu är Sverigedemokraterna mest aktiva på nätet. Överallt dyker de upp med blågula profilbilder, skriver om "massinvandring" och "PK-eliten", säger sig vara Sveriges enda räddning undan en påstådd undergång, och hävdar envist att alla rasismanklagelser är en mediekonspiration. De går gärna till attack mot PP eftersom båda partierna kämpar om en vågmästarposition (och märkligt nog om samma väljare till viss del) och därför har de allt att vinna på att sänka PP.
Detta är givetvis en medveten astroturfing för att SD ska verka större än vad de egentligen är, men de lyckas förvånansvärt bra med att verka vara överallt på samma gång. Skillnaden mot PP förra året är att pirater i högre grad är artiga, vältaliga och resonerande, medan SD mest ägnar sig åt envis trollning av alla sidor som ens har ett kommentarsfält. Pirater är argumenterande, sverigedemokrater är aggressiva. De skäms inte för sig heller, eftersom det verkar som att mycket av det sociala stigmat i att vara sverigedemokrat har försvunnit.


Vi får inte låta dem äga det som borde vara PP:s hemmaarena: internet. Vi får inte ta skit på det här viset, då kommer vi att förlora röster. Alla pirater måste ut på slagfältet, omedelbart! Varje gång du ser något förolämpande eller lögnaktigt skrivet om Piratpartiet: svara! Vänta inte, hugg till direkt. Givetvis på ett sätt som visar att du är intelligentare än den som skrev anklagelsen. Var beredd på att bemöta även motargument. Stå för ditt ställningstagande och visa att du är en vettig människa.
Att vi lyckades argumentera trovärdigt i egenskap av vanliga människor gjorde att vi ägde internet förra året. Frånvaron av detta gör att vi förlorar opinionen i år. Det är dags att vinna tillbaka det som är vårt.

5 kommentarer:

 1. Kalla siffror är en bra metod för att bedömma Piratpartiet.

  Medlemsflykten för ett år i siffror

  33541

  Medlemsflykten perioden "Piratpartiet hjälper The Pirate Bay"

  3833


  2009-06-13 06:22 49782
  2010-05-18 06:22 20074 "Piratpartiet hjälper The Pirate Bay"
  2010-06-13 06:22 16241

  SvaraRadera
 2. Tilläggas bör att minskningen var väntad då man automatiskt blir utskriven ur medlemsregistret efter ett år, och det är den stora uppgången från förra våren som slår igenom åt andra hållet.
  Det är alltså inte en aktiv medlemsflykt utan en följd av passivitet hos icke-engagerade medlemmar och påverkar inte arbetet i Sveriges sjätte största parti.

  Men dessa fakta vill du förstås inte inkludera i din lilla presentation eftersom du bara är intresserad av att smutskasta PP. Jobbar du för SD möjligtvis?

  SvaraRadera
 3. Jag är upphovsman. Om Piratpartiets vilja blir lag tappar jag kontrollen på mitt verk från dag ett och mina verk får status Public Domain efter år fem.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att det är skönt att PP-anhängarna verkar ha sansat sig - de få som finns kvar! För ett år sedan blev man totalspammad bara man råkade ställa en fråga, nu går det faktiskt att föra ett intelligent samtal om det ni kallar piratfrågor utan att bli störd av småpojkar som skrikandes upprepar floskler om integritet och ändamålsglidning som de vid närmare påseende inte förstår.

  SvaraRadera
 5. minata: Nej, det blir inte Public Domain. PP vil behålla den ideella upphovsrätten. Läs på!

  Anonym: Jag hoppas att din definition av "intelligent samtal" inte betyder att diskussion om integritet och ändamålsglidning ska glömmas bort, såsom de etablerade partierna verkar vilja.

  SvaraRadera